ARCHIWUM

Ciasteczka z kleiku ryżowego

Upiekliśmy ciasteczka z kleiku ryżowego. Smaczne, chrupiące, z kokosem. Po prostu pyszne!

Składniki:

Ÿ 1 opakowanie kleiku ryżowego (160 g), bezsmakowego

Ÿ 3 jajka

Ÿ 200 g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej

Ÿ 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Ÿ pół szklanki cukru

Ÿ 1 opakowanie cukru waniliowego (16g), niekoniecznie

Ÿ 6 czubatych łyżek wiórków kokosowych

Ÿ 4 czubate łyżki sezamu (opcjonalnie 1 łyżeczka czarnuszki, nie więcej)

Ponadto:

Ÿ dżem do wypełnienia ciastek (smak wg uznania)

Jak zrobić ciasteczka z kleiku ryżowego:

  1. W misie miksera umieścić masło i oba cukry.
  2. Utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy.
  3. Następnie dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu, do połączenia.
  4. Do powstałej masy wsypać pozostałe składniki z przepisu i zmiksować do połączenia.
  5. Z powstałej masy formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego.
  6. Potem ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (trochę urosną).
  7. W każdej kulce zrobić wgłębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki.
  8. Piec przez około 20 – 25 minut w 185 st. do ciemnego koloru.

 

fot. Katarzyna Pieńkowska