Ciasteczka z kleiku ryżowego
Upiekliśmy ciasteczka z kleiku ryżowego. Smaczne, chrupiące, z kokosem. Po prostu pyszne!
Składniki:
1 opakowanie kleiku ryżowego (160 g), bezsmakowego
3 jajka
200 g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g), niekoniecznie
6 czubatych łyżek wiórków kokosowych
4 czubate łyżki sezamu (opcjonalnie 1 łyżeczka czarnuszki, nie więcej)
Ponadto:
dżem do wypełnienia ciastek (smak wg uznania)
Jak zrobić ciasteczka z kleiku ryżowego:
- W misie miksera umieścić masło i oba cukry.
- Utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy.
- Następnie dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu, do połączenia.
- Do powstałej masy wsypać pozostałe składniki z przepisu i zmiksować do połączenia.
- Z powstałej masy formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego.
- Potem ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (trochę urosną).
- W każdej kulce zrobić wgłębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki.
- Piec przez około 20 – 25 minut w 185 st. do ciemnego koloru.