Z Kasią Ci się upiecze
Przygotowaliśmy dla Was kolejne zadanie do wykonania w domu. Tym razem będzie to coś z dziedziny kulinarnej. Zaczynamy cykl „Z Kasią Ci się upiecze”. Do wyboru macie dwa przepisy. Wybierzcie jeden z nich i spróbujcie sami lub z opiekunem upiec ciasteczka. Możecie oczywiście wypróbować dwa przepisy. Czekamy na pyszne zdjęcia.
SERDUSZKA Z CYNAMONEM – CIASTKA NA KAŻDĄ OKAZJĘ
Zabawne kształty, bardzo proste do przygotowania, wyjątkowo smaczne – dla amatorów korzennych cynamonowych smaków. Super efekt z kilku dosłownie składników.
Składniki na serduszka z cynamonem:
1 opakowanie ciasta francuskiego
6 łyżek oleju
4 łyżki cukru
4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie kakao, bakalie, mogą być również np. otręby, słonecznik, kto co lubi)
Jak zrobić ciastka serduszka z cynamonem:
- Zaczynamy od przygotowania ciasta.
- Najpierw ciasto francuskie odpakowujemy, rozwijamy i jeśli trzeba je wygładzić wałkujemy lekko.
- Następnie olej mieszamy z cukrem i cynamonem.
- Następnie ciasto francuskie smarujemy mieszaniną z cynamonem.
- Zaraz potem ciasto zwijamy po dłuższym boku – połowę z jednej strony, połową z drugiej, tak by na środku spotkały się mini rolady.
- Ostrym nożem kroimy ciasto w plastry, układamy na blaszce z papierem do pieczenia formując serduszka.
- Pieczemy 20 minut w 200 st.
CIASTECZKA Z KLEIKU RYŻOWEGO – BARDZO WYDAJNE
Przepis ten cieszy się popularnością. Są smaczne, lekko chrupiące, kokosowe w środku. Najsmaczniejsze oczywiście z dżemem, ale smakują i bez niego.
Składniki:
1 opakowanie kleiku ryżowego (160 g), bezsmakowego
3 jajka
200 g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g), niekoniecznie
6 czubatych łyżek wiórków kokosowych
4 czubate łyżki sezamu (opcjonalnie 1 łyżeczka czarnuszki, nie więcej)
Ponadto:
dżem do wypełnienia ciastek (smak wg uznania)
Jak zrobić ciasteczka z kleiku ryżowego:
- W misie miksera umieścić masło i oba cukry.
- Utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy.
- Następnie dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu, do połączenia.
- Do powstałej masy wsypać pozostałe składniki z przepisu i zmiksować do połączenia.
- Z powstałej masy formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego.
- Potem ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (trochę urosną).
- W każdej kulce zrobić wgłębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki.
- Piec przez około 20 – 25 minut w 185 st. do ciemnego koloru.