Domowe ciasteczka orzechowe
Upiekliśmy ciasteczka orzechowe. Zmiksowaliśmy masło z cukrem. Dodaliśmy jajka i wymieszaliśmy. Wsypaliśmy mąkę, orzechy i zagnietliśmy na elastyczną masę. Palcami uformowaliśmy kulki. Spłaszczyliśmy je. Ułożyliśmy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekły się 10 minut w temperaturze 200 stopni. Wyszły smakowite.
fot. Katarzyna Pieńkowska
Domowe ciasteczka orzechowe
Składniki:
- 175 g masła,
- 100 g cukru,
- pół łyżeczki cukru wanilinowego,
- 2 jajka,
- 250 g mąki,
- 75 g drobno posiekanych orzechów (włoskich lub laskowych).
Sposób przygotowania:
- Masło zmiksuj z cukrem (oraz cukrem wanilinowym) na puszystą masę.
- Dodaj jajka, wymieszaj. Dodaj mąkę, orzechy i zagnieć na elastyczną masę.
- Ciasto rozwałkuj i wykrój z niego dowolne kształty, lub palcami uformuj kulki, a następnie je spłaszcz.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
- Domowe ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 10 minut.
PORADY:
Jak piec domowe ciasteczka?
Ciasteczka najlepiej piec na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dzięki temu ciasteczka nie przykleją się do blachy i nie przypalą.
Jak przechowywać domowe ciasteczka?
Gotowe ciasteczka najlepiej przechowywać w dużych, hermetycznie zamykanych słojach lub puszkach – w ten sposób długo zachowają świeżość i pozostaną chrupiące tak samo, jak zaraz po upieczeniu.