ARCHIWUM

Czekoladowe warsztaty

12 września w pracowni gospodarstwa domowego uczestnicy WTZ wzięli udział w warsztatach czekoladowych. Prowadzący zajęcia w kilku słowach objaśnił jak powstaje czekolada. Na początku każdy z uczestników dostał silikonowe foremki, a następnie instruktor przy pomocy strzykawki przelał do foremek wcześniej przygotowaną masę czekoladową. Później uczestnicy ozdobili smakołyki kolorową, jadalną posypką. Gotowe czekoladki trafiły do zamrażalnika. W międzyczasie każdy uczestnik mógł posmakować masy czekoladowej.
– Trzeba przyznać, że czekolada była przepyszna i bardzo słodka – powiedział jeden z uczestników.
Na koniec instruktor wyjął z zamrażalnika foremki z zastygłymi czekoladkami. Uczestnicy zapakowali słodycze do pojemników i zabrali do domu. W sumie powstało 12 czekoladek dla jednej osoby.
– Co prawda nie jestem i nigdy nie byłem łasuchem na słodycze, ale warsztaty bardzo mi się podobały – dodał inny uczestnik.
Rafał Pawlus

fot. Rafał Pawlus