ARCHIWUM

Domowe ciasteczka orzechowe

Upiekliśmy ciasteczka orzechowe. Zmiksowaliśmy masło z cukrem. Dodaliśmy jajka i wymieszaliśmy. Wsypaliśmy mąkę, orzechy i zagnietliśmy na elastyczną masę. Palcami uformowaliśmy kulki. Spłaszczyliśmy je. Ułożyliśmy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekły się 10  minut w temperaturze 200 stopni. Wyszły smakowite.

 

fot. Katarzyna Pieńkowska

 

Domowe ciasteczka orzechowe

Składniki:

  • 175 g masła,
  • 100 g cukru,
  • pół łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki,
  • 75 g drobno posiekanych orzechów (włoskich lub laskowych).

Sposób przygotowania:

  1. Masło zmiksuj z cukrem (oraz cukrem wanilinowym) na puszystą masę.
  2. Dodaj jajka, wymieszaj. Dodaj mąkę, orzechy i zagnieć na elastyczną masę.
  3. Ciasto rozwałkuj i wykrój z niego dowolne kształty, lub palcami uformuj kulki, a następnie je spłaszcz.
  4. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  5. Domowe ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz przez 10 minut.

PORADY:

Jak piec domowe ciasteczka?

Ciasteczka najlepiej piec na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dzięki temu ciasteczka nie przykleją się do blachy i nie przypalą.

Jak przechowywać domowe ciasteczka?

Gotowe ciasteczka najlepiej przechowywać w dużych, hermetycznie zamykanych słojach lub puszkach – w ten sposób długo zachowają świeżość i pozostaną chrupiące tak samo, jak zaraz po upieczeniu.