Pyszne ciasteczka bez jajek
Upiekliśmy dziś ciasteczka bez jajek. Niesamowicie pyszne, ale i super proste do zrobienia. Wystarczyło zagnieść razem wszystkie składniki. Tylko 5 składników. Bez proszku do pieczenia. Wyszło przepysznie.
CIASTKA BEZ JAJEK
Składniki:
210 g masła
100 g cukru
270 g mąki
60 g rodzynek
60 g siekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Masło zmiksować z cukrem. Dodać mąkę, krótko zagnieść do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Wsypać rodzynki i posiekane orzechy, krótko wyrobić. Uformować gruby wałek o grubości ok. 4-5 minut. Pokroić nożem na plastry o grubości 0,5 – 0,7 cm. Kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 15 – 17 minut w 180°
Porady:
Jeśli ciasto po za zagnieceniu jest zbyt miękkie, wówczas należy je wstawić (uformowane w wałek) do lodówki na około 20 – 30 minut.