ARCHIWUM

Pyszne ciasteczka bez jajek

Upiekliśmy dziś ciasteczka bez jajek. Niesamowicie pyszne, ale i super proste do zrobienia. Wystarczyło zagnieść razem wszystkie składniki. Tylko 5 składników. Bez proszku do pieczenia. Wyszło przepysznie.

 

CIASTKA  BEZ  JAJEK 

Składniki:

210 g  masła

100 g  cukru

270 g mąki

60 g  rodzynek

60 g siekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Masło zmiksować z cukrem. Dodać mąkę, krótko zagnieść do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Wsypać rodzynki i posiekane orzechy, krótko wyrobić. Uformować gruby wałek o grubości ok. 4-5 minut. Pokroić nożem na plastry o grubości 0,5 – 0,7 cm. Kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 15 – 17 minut w 180°

Porady:

Jeśli ciasto po za zagnieceniu jest zbyt miękkie, wówczas należy je wstawić (uformowane w wałek) do lodówki na około 20 – 30 minut.

 

fot. Katarzyna Pieńkowska