ARCHIWUM

Rogaliki serowe

Z masła, sera i mąki wyrobiliśmy elastyczne ciasto. Rozwałkowaliśmy. Pocięliśmy na trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyliśmy dżem. Zwinęliśmy w rogaliki. Upiekliśmy w temperaturze 180 stopni. Upieczone rogaliki posypaliśmy cukrem pudrem. Bardzo nam smakowały.

Rogaliki serowe 3 składnikowe:

  • 250 g masła (w temp. pokojowej)
  • 250 g sera białego 3-krotnie zmielonego lub z wiaderka dobrej jakości (w temp. pokojowej)
  • 2 szklanki mąki (1 szklanka = 250 ml)

Dodatkowo:
dżem lub marmolada
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Masło, ser i mąkę włożyliśmy do miski i zagnietliśmy elastyczne ciasto. Następnie ciasto owinęliśmy w folię i schowaliśmy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowaliśmy w kształt okręgu i pocięliśmy na trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyliśmy dżem i zwijaliśmy trójkąty, zaczynając od szerszego końca nadawaliśmy im kształt rogalików. Rogaliki piekliśmy w 180 stopniach ok. 30 – 35 min. Gdy wystygły posypaliśmy je cukrem pudrem.

 

fot. Katarzyna Pieńkowska