ARCHIWUM

Szarlotka w 5 minut

Idealna na każdą okazję. Pyszna. Ciasto nie wymaga wyrabiania, ale mimo wszystko staje się puszyste i delikatne po upieczeniu. Upiekliśmy szarlotkę w 5 minut 🙂

fot. Katarzyna Pieńkowska

 

Szarlotka w 5 minut

Składniki:

– 4 jabłka

– 3 jajka

– 100 g cukru białego

– 200 g mąki

– płaska łyżeczki proszku do pieczenia

– cukier puder do ozdoby

– masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Przygotowania:

Zanim rozpoczniesz przyrządzanie składników, rozgrzej piekarnik do 180 stopni Teraz czas na jabłka. My pokroiliśmy je ręcznie w drobne plasterki, ale można oczywiście wykorzystać melakser. Dno formy do pieczenia wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wyłóż na nią pokrojone jabłka. Możesz dodać nieco cukru trzcinowego, jabłka nabiorą lekkiej słodyczy. Jabłka wstaw do piekarnika na 10 -15 minut. Teraz zabieramy się za przygotowanie ciasta. W misce połącz jajka i cukier na puszystą masę. Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Całość zmiksuj na gładką masę. Podpieczone jabłka wyjmij z piekarnika i wylej na nie przygotowaną masę. Teraz upiecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez 45 minut i szarlotka gotowa.
Smacznego!