ARCHIWUM

Z Kasią Ci się upiecze

Przygotowaliśmy dla Was kolejne zadanie do wykonania w domu. Tym razem będzie to coś z dziedziny kulinarnej. Zaczynamy cykl „Z Kasią Ci się upiecze”. Do wyboru macie dwa przepisy. Wybierzcie jeden z nich i spróbujcie sami lub z opiekunem upiec ciasteczka. Możecie oczywiście wypróbować dwa przepisy. Czekamy na pyszne zdjęcia.

SERDUSZKA Z CYNAMONEM – CIASTKA NA KAŻDĄ OKAZJĘ

Zabawne kształty, bardzo proste do przygotowania, wyjątkowo smaczne – dla amatorów korzennych cynamonowych smaków.  Super efekt z kilku dosłownie składników.

Składniki na serduszka z cynamonem:

 Ÿ 1 opakowanie ciasta francuskiego

Ÿ  6 łyżek  oleju

Ÿ  4 łyżki cukru 

Ÿ  4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie kakao, bakalie, mogą być również np. otręby, słonecznik, kto co lubi)

 

Jak  zrobić ciastka serduszka z cynamonem:

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta.
  2. Najpierw ciasto francuskie odpakowujemy, rozwijamy i jeśli trzeba je wygładzić wałkujemy lekko.
  3. Następnie olej mieszamy z cukrem i cynamonem.
  4. Następnie ciasto francuskie smarujemy mieszaniną z cynamonem.
  5. Zaraz potem ciasto zwijamy po dłuższym boku – połowę z jednej strony, połową z drugiej, tak by na środku spotkały się mini rolady.
  6. Ostrym nożem kroimy ciasto w plastry, układamy na blaszce z papierem do pieczenia formując serduszka.
  7. Pieczemy 20 minut w 200 st.

 

CIASTECZKA Z KLEIKU  RYŻOWEGO – BARDZO WYDAJNE

Przepis ten cieszy się popularnością. Są smaczne, lekko chrupiące, kokosowe w środku. Najsmaczniejsze oczywiście z dżemem, ale smakują i bez niego.  

Składniki:

Ÿ 1 opakowanie kleiku ryżowego (160 g), bezsmakowego

Ÿ 3 jajka

Ÿ 200 g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej

Ÿ 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Ÿ pół szklanki cukru

Ÿ 1 opakowanie cukru waniliowego (16g), niekoniecznie

Ÿ 6 czubatych łyżek wiórków kokosowych

Ÿ 4 czubate łyżki sezamu (opcjonalnie 1 łyżeczka czarnuszki, nie więcej)

Ponadto:

Ÿ dżem do wypełnienia ciastek (smak wg uznania)

Jak zrobić ciasteczka z kleiku ryżowego:

  1. W misie miksera umieścić masło i oba cukry.
  2. Utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy.
  3. Następnie dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu, do połączenia.
  4. Do powstałej masy wsypać pozostałe składniki z przepisu i zmiksować do połączenia.
  5. Z powstałej masy formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego.
  6. Potem ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (trochę urosną).
  7. W każdej kulce zrobić wgłębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki.
  8. Piec przez około 20 – 25 minut w 185 st. do ciemnego koloru.